καλλιγραφία, η τέχνη

Καλλιγραφία, μια τέχνη άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλαισθησία, την αρμονική συνύπαρξη πινελιών που εκτελούνται άλλοτε με δύναμη και άλλοτε με χάρη, άλλοτε με πυγμή και άλλοτε με ελαφράδα, πάντοτε ανάλογα με το νόημα που θέλουν να μεταφέρουν, εκφράζοντας τελικά την αρμονία του συνόλου.

Κινέζικη καλλιγραφία

Γίνεται με τη χρήση πινέλου και μελάνης ενώ η επιφάνεια που εξασκείται είναι ένα είδος χαρτιού (ρυζόχαρτου) που μπορεί να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα μελάνης. Η εξάσκησή της ουσιαστικά συνίσταται στην γραφή ενός ιδεογράμματος με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους και κανόνες. Όπως κάθε άλλη τέχνη, στηρίζεται στην επανάληψη της γραφής του ή των ιδεογραμμάτων μέχρι να εκτελούνται χωρίς ψεγάδι σχεδόν κάθε φορά που γράφονται. Στην επανάληψη του άψογου ωσότου μεταμορφωθεί σε απελευθέρωση.

Η καλλιγραφία χαρίζει συγκέντρωση, ηρεμία, όξυνση της νοητικής αντίληψης, παρατηρητικότητα, υπομονή, επιμονή, καλλιέργεια ενός πνεύματος που δεν προσδοκά ούτε απογοητεύεται, αλλά προχωρά με σταθερότητα μέχρι την στιγμή που η έκφραση όλου του δυναμικού του θα μπορέσει να εκτονωθεί μέσα σε μια στιγμή, σε μια πινελιά που θα αντικατοπτρίζει την πληρότητα της στιγμής αυτού που την εκτέλεσε.

chinese kanji

Η εκμάθησή της στο χώρο Samadhi δεν είναι υποχρεωτική απλά πιστεύουμε πως εκείνος που θα επιλέξει να εξασκηθεί σ΄ αυτή, σε συνδυασμό με το Τάι Τσι, θα μπορέσει να αντιληφθεί και να βιώσει την ύπαρξή του μέσα στο σύνολο της ζωής σαν μια καλλιγραφία.